Корпорацията Microsoft анонсира в блога на Windows поддръжката на видео кодека VP9, създаден от Google. Това е съвременен и безплатен кодек, създаден от Интернет-гиганта за своя мултимедиен формат WebM, удобен за работа с видео тагове в HTML5.

Google.VP9_.8

VP9 се базира на предишния кодек VP8 и дава възможност за възпроизвеждане на HD и Ultra HD видео. Към днешен ден този кодек се използва в браузърите Chromium, Chrome, Firefox и Opera. Този кодек работи най-добре с Media Source Extensions – спецификациите на World Wide Web Consortium (W3C), позволяващи използване на адаптивен стрийминг, в зависимост от пропускателната способност на връзката.

Поддръжката на кодека VP9 в уеб-браузъра Edge трябва да се появи в следващата компилация ма Windows 10, която се очаква да бъде представена в програмата за предварително тестване следващата седмица. Първоначално това ще бъде експериментална функция, която ще се включва в Edge чрез настройките, достъпни чрез въвеждане на about:flags в адресния ред и ще важи за форматите MP4 и AAC. Ще бъде предложено както софтуерно, така и хардуерно декодиране. Предвижда се въвеждане на аналогична поддръжка на OGG, Opus и Vorbis.

Да допълним, че преди седмица Microsoft съвместно с Amazon, Cisco, Google, Intel, Mozilla и Netflix основаха организацията Alliance for Open Media с цел създаване на ново поколение безплатни видео формати.

logo-footer

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.