Преди около две седмици Valve анонсираха новия си контролер Steam, който грабна вниманието с уникалния си снабден с два тъчпада дизайн. Сега вече разполагаме и с видеоклип, който показва как ще използваме контролера, за да играем различни РС игри, включително такива, които не са оптимизирани за управление с подобно устройство.
Въпросните тъч- или тракпади приличат повече на мишка, отколкото на джойстик. От видеото изглежда, че движението в игрите ще се определя най-вече от приблизителната позиция, в която се поставя палецът в началото. Геймърите ще могат да почукат с пръст върху лявата част на тракпада и после да придвижат пръста си към центъра му, за да задвижат героя си наляво. Във видеото се вижда също така, че действието се подчинява на известна инерция – към 34-тата секунда можем да видим как изгледът в играта продължава да се премества малко дори, когато палецът вече е вдигнат след придвижването му по тракпада.
При игри оптимизирани за управление с мишка, контролерът ще позволява съвместното използване и на двата тракпада. Двата бутона разположени в долната част на контролера пък биха могли да се използват за увеличаване или намаляване на образа, както виждаме, че става при играта Civilization V. Там двата тракпада се използват за управление на камерата и курсора на мишката.
Разбира се, няма как да разберем дали контролерът ще е удобен преди да сме го пробвали, но поне вече имаме представа как биха могли да бъдат използвани разположените по него бутони и тракпадове.

 

xbox360-bg.net