Преди 15 години, на 19-ти ноември 1998 година бе представена първата игра от серията Half-Life на младата тогава компания Valve. С игрите от това време вече израстна цяло поколение, а HL действително бе сериозен пробив към този момент. Half-Life и до днес е най-успешната игра в жанра, а продажбите й надхвърлят 20 милиона копия.

 

Half-Life стана една от първите игри, в които сюжетът изцяло се развива в игралното пространство, без да се използват видео добавки. Другата силна страна на Half-Life е изкуственият интелект на противниците. Също така, HL е една от първите игри, при които играчът има компютърни съюзници с добър ИИ. Издателствата и критиката считат, че Half-Life е истинска революция в жанра триизмерен екшън от първо лице и е поставил началото на нов етап при развитието на електронните игри.

Гейб Нюъл след завършването на Харвардския университет започва работа в Microsoft и участва в разработката на първите версии на ОС Windows.

 

След 13 години работа в Microsoft, Гейб Нюъл и Майк Харингтън напускат софтуерния гигант и основават Valve.

 

След основаването на Valve, те купуват от Джон Кармак енджина на първия Quake. Харингтън и Нюъл наемат не само професионалисти, а и различни любители и автори на модификации, както и обикновени хора с интересни идеи. След разрастването на Valve става ясно, че Half-Life не може да стане достатъчно добра игра, ако на разработчиците и програмистите не бъде дадено достатъчно време за осмисляне на проекта и за усилена работа. В края на 1997 година Нюъл дава на екипа си точно една година, за да направят HL по-добър и интересен. Това допълнително време променя света. Сега вече всички знаем каква игра успяха да направят Valve.

xbox360-bg.net