В края на миналата седмица китайското Министерството на културата забрани разпространението на екшън-играта Battlefield 4 на територията на Китай. Министерството счита, че играта вреди на националната сигурност на Китай и провокира агресия на национална почва. Търпението на китайските чиновници явно се изчерпа след излизането на допълнението China Rising, в което мащабните бойни действия на включените нови четири карти стават изцяло на територията на Китай.

F908_52Crr15BD0

В китайската Народна Република вече е забранена не само онлайн, а и офлайн продажбата на Battlefield 4 и допълненията към нея. Забранено е споменаването на електронната игра в средствата за масова информация. Популярната в Китай онлайн-услуга Weibo дори внесе думите Battlefield 4 и ZhanDi4 във филтър, за цел намаляване на интереса към забранената игра, а от китайските сайтове са премахнати всички статии, новини и файлове, свързани с играта.

Не за пръв път серията Battlefield създава подобни проблеми. Така например Battlefield 3 бе забранена в Иран, понеже част от сюжетната линия се разгръща в Техеран.

Разбира се, китайските геймъри могат да изтеглят и инсталират BF4 неофициално, но в Китай това става все по-сложно.

xbox360-bg.net