3FE9_5y5656532B27DC

Играта Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes, за чиито технически характеристики ви уведомих в средата на миналия месец, е била цензурирана в Япония. Това съобщи самият създател на гейм поредицата Хидео Кожима. Цензурата е била наложена от японския борд за окачествяване на видео игрите CERO (Computer Entertainment Ratings Organization).

Кожима призна, че заради наложената от CERO цензура, японската версия на играта е била променена. Той подчерта, че в “северноамериканската” версия ще може да се види всичко. Не е ясно точно коя сцена или, по-вероятно, кои сцени са разтревожили CERO, макар че примерите за изобразяване на сцени на мъчение в играта съвсем не са малко.
Кожима, разбира се, е съвсем наясно с това и все пак миналия месец му се наложи официално да защити творческата си визия. В тогавашното си изявление японецът сподели, че игрите никога няма да бъдат признати за култура, ако не засягат подобни “чувствителни теми”.
“Ако не преминем тази граница, ако не направим опит да изразим точно това, което искаме да изразим, игрите ще си останат само игри,” каза той тогава. “Ако не се опитаме да преодолеем това, няма да успеем да постигнем това, което филмите и романите вече постигнаха. Аз не исках да стоя далеч от онези неща, които могат да се сметнат за “чувствителни”. Ако не стигнем до там, игрите никога няма да бъдат приети за култура.”

xbox360-bg.net