0C3D_52BC675544C5

Видеоигрите са страст. Независимо от възраст, социално положение, независимо какво работиш, колко получаваш, че децата ти вече даже са големи, ти не можеш да се разделиш със страстта да влезеш в любимия си виртуален свят, да се откъснеш от сивото ежедневие, от шефът си или пък да го нарочиш в любимия си шутър и да му вкараш една граната в устата, да бъдеш шампион по източни бойни изкуства, да вкараш на Уембли, да спасиш света, да изследваш Космоса и т.н. и т.н. Просто не можем, нали? И тук не става за болестно състояние или нещо като тютюнопушенето, това е простичкото желание да променим реалността за малко, макар и за половин-един час.

Е, по празниците научих за един човек, който е отделил малко повечко от половин-един час. Един истински геймър, който току-що се снабди със свой собствен рекорд на Гинес.

Получавайки на 12 Cosmic Avenger, на малкия Майкъл Томасън му се налага да чака цяла година, за да може да играе втората си игра – част от сериите на Colecovision. Именно това чакане сякаш превключва нещо в малчугана и той се зарича да се докопа до всяка една игра, до която може. 31 години и 11 000 игри по-късно той все още не е начесал крастата си. Но поне вече може да се похвали като човекът събрал най-много игри.

“Имам игри на касета, имам игри на диск. Имам и на VHS”, разказва оживено той в геймърския храм, който е създал в мазето си в родния Бъфало.

“Заедно с игрите”, пише Каролин Томпсън от AP, “той има и всякакви платформи, на които да ги играе и това на са само Xbox-и и PlayStation-и, а и редки устройства, като да речем Casio Loopy, единствената платформа създадена да се играе само от момичета, която се появява в Япония през 1995 или пък да речем Pippin, която излиза същата година”.

Интересно е, че той е продавал на два пъти колекцията си – веднъж през 1989г., за да събере пари да си закупи Sega Genesis и още веднъж през 1998г., за сватбата си. Оттогава насам, Томасън възстановява бързо колекцията си – с по две игри на ден – отделяйки по едва $3000 долара годишно. Той изчислява днес колекцията си между $700 000 и $800 000. “На седмица играя някъде по три седмично. Ако съм късметлия”, допълва Томасън.

Той обаче споделя, че не е играл всяка игра, която има. Бащата на 5-годишната Анна, проектира игри и преподава 2D анимация, игрови дизайн и история на видеоигрите в Canisius College, Бъфало, като освен това пише и за различни списания и книги.

В “Книгата на Гинес” пише, че той притежава точно 10 067 игри, но Томасън казва, че игрите му вече са над 11 000 – година след официалното преброяване.

xbox360-bg.net