DBC9_5897tgh2CD47ED
Преди известно време в Мрежата се появи информация, че Microsoft са плащали неопределена сума пари на потребители на YouTube срещу това да споменават името на конзолата Xbox One и на игрите за нея в коментари под видеоклипове. Сега получихме сведения, че изглежда и друга голяма компания – Electronic Arts – е прибегнала до този не съвсем коректен метод на промотиране на продуктите си.

Според информацията, ЕА имат цяла програма на име Ronku, в рамките на която хора, качвали в YouTube части от геймплея си изигран в Xbox One са били награждавани със сума от $10 до $15 на 1000 посещения на видеоклиповете им. Целта на програмата, твърдят от Electronic Arts, е да се свържат най-добрите геймъри в YouTube с “хората, които създават игрите, които те обичат да играят.”

Дотук добре, но, за да се включат в програмата, потребителите на YouTube е трябвало да се съобразяват с някои доста съмнителни условия като, например “не правете клипове, които се фокусират върху проблемите в дадена игра”. Тревожен е и размерът на сумата, която от Electronic Arts са отделили за въпросната програма. Според изчисленията на сайта Ars Technica, вероятно става въпрос за десетки хиляди долари за всяка индивидуална игра.

Според ЕА, обаче, въпросната програма е напълно легална, тъй като всеки автор на подобно съдържание е задължен да посочи някъде, че става въпрос за спонсориран материал. Бърза проверка на видеоклиповете в YouTube, обаче, показва, че въпросът стои по малко по-различен начин.

xbox360-bg.net