F53D_537877D20E5

Макар и обвинявани в стимулиране на агресивно поведение у геймърите, видео игрите със сигурност развиват отделни наши умения и способности и дори могат да ни научат на нов език. Така поне смята Джеймс Йорк – учител по английски и докторант изследващ възможностите за учене на език във виртуални светове.

Йорк преподава японски онлайн, използвайки играта Minecraft. Уроците, които той нарича Kotoba Miners, се помещават в отделен сървър поддържащ Minecraft, който съдържа няколко структури създадени за различни видове учебни дейности.

Покрай така наречения “University Road” (“университетски път”) са разположени различни сгради, в които учениците могат да правят различни упражнения, които ги карат да четат на японски или да говорят езика с останалите. Например, в така наречения “Ice Palace” (“Леден дворец”), играчите трябва да комуникират помежду си с цел да управляват няколко от така наречените в Minecraft “pressure plates” (плоча, която активира определени функции, когато върху нея се стъпи”). Комуникацията наистина е важна, тъй като при една грешна стъпка, се активира трап, който убива играча.

Сигурно се чудите какво е накарало учителя да избере толкова нетрадиционен метод за работа. Е, вдъхновението му дошло още през 2006 година, когато той самият се присъединил към гилдия от японски играчи на World of Warcraft. В началото на проекта си, той предвиждал да учи японски играчи на английски чрез общуване с други хора. Когато, обаче, курсът свършил, японските геймъри напуснали, а тези, говорещи английски, изразили желание на свой ред да научат японски.

Йорк анализирал всякакви видове игри преди да се спре на Minecraft. Отхвърлил ММО игрите, заради липсата на контрол върху съдържанието и заради специализирания начин на общуване между играчите; отхвърлил и социалните светове от типа на Second Life заради “болезнената естетика, управлението и разстоянието между потребителите и авторите на съдържание”. Според него, Minecraft е идеалният избор, тъй като е проста и играчите могат да се фокусират по-малко върху управлението и повече върху езика.

Повече информация за курса на Йорк можете да намерите на сайта на учителя.

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.