3873_52B98Drge5557D

Вълна на недоволство срещу популярната игра Battlefield 4 се издигна в Китай. Според сведенията медиите в азиатската държава открито са нападнали играта на DICE и ЕА, че „опорочава имиджа на Китай“ и „изопачава истината в опит да подведе младите хора.“
Новината излезе първо във военния вестник Zhongguo Guofangbao. Изданието твърди, че умишлено компаниите опитват да изкарат Китай лошия в случая и по този начин да създадат грешен имидж на цялата държава.

„Когато западните игри правят игри за войни в миналото, то техен основен противник е Русия“ гласи статията. „В последните години обаче, със засилването на националната мощ на Китай, теориите за опасността, идваща от Китай, се засилиха неимоверно. Именно по тази причина чуждите компании всячески включват сюжети, в които азиатската държава е лошият и единствен противник.“

Авторът на написаното изрично изключва кампаниите в Battlefield 4, в които американските военни и китайските такива работят съвместно за постигане на общите цели. Не по този начин седят нещата при мултиплейъра и останалите аспекти на популярното заглавие, смята той.

Неслучайно в последно време в Китай се заговори за приемането на закон, чрез който да се контролират и пристигащите в държавата игри. Всяка от тях да преминава през специален контрол преди да стане достъпна за потребителите.

„Използването на видеоигри за дискредитирането на имиджа на дадена държава в очите на други страни е нов вид културно нашествие и изблик на агресия“ завършва статията на китайския вестник.

xbox360-bg.net