Битката между Apple и Google на мобилния пазар се разпростря и върху сектора с най-печелившите приложения – видеоигрите. Технологичните гиганти всячески се опитват да привлекат на своя страна разработчиците на игри, за да могат гейм-проектите първоначално да се появят или за операционната система iOS, или за Android. В замяна, Купертино и Маунтин Вю предлагат на най-забележимите игрови приложения челните места в App Store и Play Store.

C13B_53577u6t45B95

Така например, през август миналата година дебютът на Plants vs. Zombies 2 бе укрепен чрез споразумение между Electronic Arts и Apple. Apple вдигна рейтинга на играта в App Store, а гейм-студиото се съгласи да направи двумесечна пауза, преди да предложи играта в Play Store. По този начин, Android-потребителите можаха да се запознаят с нея едва през месец октомври миналата година. Подобен е случаят с Cut the Rope 2, която се появи за iOS на 19-ти декември 2013 година, а за Android – на 28-ми март 2014 година. Има и изключения. Френската Gameloft се отказа от предложението на Apple за монополен дебют на своята Asphalt и реши да представи играта едновременно и за двете операционни системи.

Статистиката показва, че ако дадена игра се харесва на геймърите, но я няма за тяхната платформа, то те са готови да сменят мобилното устройство.

Видеоигрите са важни програми в тази борба, понеже не само способстват за получаването на по-големи печалби, а и добре демонстрират възможностите на мобилните устройства.

xbox360-bg.net