“Виртуалната реалност ще промени света… само не и чрез Facebook!”. Създателят на култовата Minecraft Маркус (Нотч) Пърсън публикува пост в своя блог, в който дава много топли отзиви за Oculus VR и за шлема за виртуална реалност, който си е купил чрез Kickstarter. За него е голямо разочарование преминаването екипа на Oculus в собственост на Facebook.

5BA6_5332C35359D

Неприязънта към тази социална мрежа се оказала толкова голяма, че Нотч днес отмени сделката (twitter.com/notch/status/448586381565390848) по създаване версия на Minecraft за Oculus Rift. “Facebook предизвиква у мен гадене. Техните мотиви са твърде мътни и непостоянни” – по този начин обяснява Маркус Пърсън причината за развалянето на сделката.

Маркус Пърсън соделя, че само преди две седмици е посетил офиса на Oculus и завареното там надминало всичките му очаквания. За изминалите две години на екипа е останало да оправи само някои аспекти на софтуера и разработката е била към края си.

“А сега, още дори не са изминали две седмици и Facebook ги купи. Facebook не е компания, създадена от нулата от технически специалисти. Те не са разработчици на игри. Историята на Facebook е история на растежа на тяхната потребителска база и нищо друго освен потребителска база. И преди това създаваха игри за Facebook и първоначално всичко бе нормално, но после разработчиците изпадах в много неудобно положение, когато Facebook внасяше промени в платформата”.

Нотч обяснява, че не желае да има работа със социална функционалност, а се интересува само от разработката на игри.

xbox360-bg.net