Valve Software спонсорира работата по оптимизацията на библиотеката Mesa (свободна реализация на графичния API OpenGL), за да се ускори зареждането на игрите за операционната система Linux. Работата по оптимизация на компилатора GLSL е извършена от специалистите на LunarG, а на 2-ри май тази година бе одобрен първият пач от предвидените общо 21, които са подготвени и ще бъдат публикувани съвсем скоро. След обновяване на софтуерните компоненти на Mesa, много игри за Linux ще се зареждат значително по-бързо благодарение на ускорената компилация на шейдърите. Valve отбелязва, че това важи и за популярните игри Dota 2 и Counter-Strike: Global Offensive.

3952_536976DD4E

Досега GLSL шейдърите се съхраняваха във вид на сорс-код за по-добра съвместимост с различните хардуерни и софтуерни платформи. Кодът се компилираше след създаване на действащ контекст на OpenGL. Съответният драйвер генерираше оптимален двоичен код за конкретното оборудване преди стартирането на играта.

LunarG са реализирали за GLSL компилатора много ефективна поддръжка на многопоточност, което съществено ускорява компилацията при многоядрени чипове. Така например, по време на тестовете, на четириядрена SoC при комплект от 2882 шейдъра преди оптимизацията компилирането отнемаше 54,5 секунди, а след внедряването на 8-поточен процес в новия компилатор, едва 17,8 секунди. Известната Dota 2 сега се зарежда с 20 секунди по-бързо.

Всички обновявания са включени в новия клон на SteamOS Mesa и ще бъдат изпратени на потребителите със следващото обновяване на SteamOS.

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.