9325_53264546ED814

В рекламната брошура, описваща техническите характеристики на показаното устройство за виртуална реалност от Sony с кодовото име Project Morpheus на тазгодишното издание на конференцията GDC 2014 се споменава присъствието на процесорен комплект във формата на черна кутия, която е свързана с кабел между устройството и PS4 конзолата, предават от 4Gamer.

Президентът на SCE Worldwide Studios и старши директорът на подразделението Ричард Маркс обясняват в интервю за предназначението на кутията. Оказва се, че в нея има три отделни процесора: Digital Sound Processor (DSP), Frame Rate Conversion (FRC) единица и трети чип, който отговаря за коригиране на координацията на лещите. DSP чипът отговаря за 3D звука и все още не е сигурно дали ще присъства в завършената версия на устройството, тъй като е възможно хората от Sony да ползват DSP процесора на конзолата.
FRC часта отговаря за удвояване на фрейм рейта посредством създаването на допълнителен кадър между всеки отделен кадър. В основата си принципа на работа на единицата се заключава в анализиране на съотношението между миналия и настоящия кадър, който бива рендиран и създава съответен кадър между тях, като ги обръща от 60 в 120 кадъра в секунда. Това действие е ключово за намаляване на после-ефекта, отразяван от LCD-панела, обяснява Джузепе Нелва от Dual Shockers.

Третият процесор отговаря за корекцията на ефекта на размазване, причинен от преминаването на образа през увеличителната оптична система, която е вградена в Morpheus. Както той, така и FRC частта все още са в период на доразработка и не е сигурно, че ще бъдат част от финалната версия на устройството, тъй като може техните функции да бъдат иззети от графичния процесор на конзолата, поясняват от изданието.

Йошида допълва също така, че LCD панела е специално изготвен за техния проект и не използва стандартното вертикално сканиране (на образа), а хоризонтално, което е много по-бързо и обновява хоризонтално съответните пиксели и намалява драстично после-ефекта на картината. Хората от Sony обмислят също така и включването на OLED дисплей, но все още не е сигурно, че ще има такъв.

xbox360-bg.net