45A7_532C7676545145F

Много разработчици на игри имаха възможността и удоволствието да пробват първия комплект за програмиране Oculus Rift – устройство, което се поставя на главата и пред очите и което кара потребителя да се “премести” в една нова виртуална реалност. Въпросният първи комплект, обаче, изобщо не бе предвиден за пускане на пазара и всичко, което можехме да правим, е да четем за това колко революционен е продуктът, надявайки се някой ден наистина да можем да се сдобием с него.

Е, ако всичко върви по план, може и да не ни се наложи да чакаме толкова дълго. По време на Конференцията на разработчиците на игри Oculus представиха втори комплект за разработване Oculus Rift, който изглежда ще бъде последната или поне една от последните стъпки преди прототипът да се превърне в реален готов за продажба потребителски продукт.
Новият прототип – наричан накратко DK2 – внася значителни подобрения. На първо място, резолюцията на виртуалния екран сега е вдигната от 640 х 800 до 960 х 1080 на око. Освен това постоянството на изображението е намалено и сега е от 2 до 3 милисекунди. На практика това означава, че действието няма да е толкова насечено – нещо, което допълнително ще допринесе за реалистичността на виртуалния свят.
Дисплеят, освен това, се е сдобил с външна CMOS матрица, която ще асистира вградените в Oculus Rift сензори за движение. Не на последно място, устройството вече разполага и с вграден USB порт за връзка с допълнителни геймърски аксесоари. За съжаление, всички тези нововъведения са увеличили теглото му от 380 на 440 грама.

79FC_5376542C145F

xbox360-bg.net