Наскоро ви разказах за проучване на фирмата IHS, според което производството на една конзола PlayStation 4 струва на Sony $381 – само с $18 по-малко от продажната цена на устройството. Сега същата фирма направи подобно проучване и за новата конзола на Microsoft – Xbox One. Оказва се, че те плащат с $90 повече от Sony за едно устройство.

Според проучването на IHS, цялата производствена стойност на Xbox One, в която влиза производството както на конзолата, така и на сензора Kinect и на контролера, е $471. Продажната цена на Xbox One обаче е само $499 така че и тук имаме ситуация като тази при Sony, в която компанията не печели почти нищо от продажбата на хардуер.
От IHS смятат, че само производството на Kinect струва не по-малко от $75. Най-скъпият компонент в конзолата, обаче, по всяка вероятност е произведеният от AMD микропроцесор с интегрирана графика. Този процесор струва около $110 – с $10 от този, който AMD направиха за PlayStation 4.
Останалите компоненти в Xbox One вероятно струват, както следва: памет – $60, части (без тези за Kinect или контролера, а само за конзолата) – $332, контролерът – $15, външният източник на енергия – $25, а всички останали компоненти като слушалките, например, – $10. Сглобяването струва $14.

xbox360-bg.net