В Github публикуваха сорс-кода на играта Commander Keen – една от първите видеоигри за персонален компютър IBM PC/XT, работещ под управлението на операционната система MS-DOS. Гейм-поредицата е характерна с новаторското използване на графиката, включително и най-новия за това време EGA графичен формат и първата в света софтуерна технология за преместване на изображението чрез обновяване на тайловете, изобретена от Джон Кармак.

1.gif

Това е една от първите игри на id Software и Джон Кармак, представена през месец декември 1990 година. В Github е публикувана версията Commander Keen: Keen Dreams, излязла през 1991 година, доработвана до 1993 година, с различни номера на версиите.

2.gif

Кодът е публикуван с GNU GPLv2+ лиценз, а точно тази игра е прекомпилирана за Android през 2013 година. Свободният лиценз не важи за игровите данни, като графика и музика и те явно ще бъдат лицензирани допълнително. Кодът е написан в програмната среда Borland C++ 2.0 и може без проблеми да бъде компилиран с версиите до 3.1.

Да си припомним, че главен герой на тази гейм-поредица е Били Блейз (Billy Blaze) – 8 годишно дете-гений, което построява в двора космически кораб от от стари консервени кутии и може да се придвижва в пространството с псевдонима Commander Keen.

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.