DBC9_5897tgh2CD47ED

Този въпрос почват да си задават все повече хора следящи случващото се в EA.

Такъв въпрос си задава и Джеймс Брайтман от GamesIndustry International. “През последната седмица станахме свидетели на напускането на хора от Criterion и PopCap, а вчера и на служители на Chillingo (и трите студиа собственост на ЕА)”, пише Брайтман. Това не бяха просто служители на студиата, а истинските основатели на тези компании”, напомня той. И според него, макар и вероятността това да е плод на случайност (едновременното напускане на създателите на три студия от империята на EA по едно и също време) остава, то изглежда, че нещо друго се случва тук.

Според специалисти, с които са разговаряли от медията, тук може би отношение има една стратегия за съкращаване на разходите, която е следствие от смяната на върха на компанията на Джон Рикитело с Андрю Уилсън.

“Мисля, че след напускането на Рикитело, в EA е започнала една сериозна кампания по ограничаване на разходите, което означава “изглаждане” на организациите и орязване на бюджети. Някои от случаите съвсем не са случайни и хората, които напускат са или жертви на съкращенията или са несъгласни да работят за компания, която брои центовете, които отделя за проектите”, обяснява Майкъл Патчър, анализатор за Wedbush.

Друг анализатор – Азиф Кан, шеф на Panoptic Management Consultants намира смисъл в казаното от Патчър и е съгласен с него, добавяйки, че е възможно напусналите да са пожелали да разполагат с повече творческа свобода, а едно бюджетно свиване да е в разрез с визията им за това как трябва да се случват нещата.

С идването на Уилсън, по думите на Кан, някои от подразделенията на компанията, които се занимават с мобилни и социални игри вероятно са се почувствали изолирани от общия план в стратегията на компанията. Тези хора от Chillingo, Popcap и Criterion вероятно желаят да имат повече контрол над проектите си и със стартирането на техни собствени начинания те ще получат свободата да са по-креативни, да поемат рискове, което и е накарало EA на един по-ранен етап да ги приеме в редиците си. “Това са хора доказали се в работата си и съм убеден, че с времето ще разберем защо са напуснали EA”, завършва Кан.

Според независимия експерт Били Пиджън най-тежка за EA ще е загубата на Chillingo, тъй като хората от компанията са носили в себе си именно онзи независим дух, който може да помогне изключително много на EA. Пиджън изразява увереност по отношение на бъдещето на PopCap и качеството на бъдещото съдържание, което ще предложат като вече независима от EA компания; що се отнася до Criterion, той напомня, че така или иначе по-голяма част от студиото вече е преминала към Ghost Games, където работят по Need for Speed. Създателите на Chillingo обаче са били реално независима компания в рамките на EA и работейки с разработчици от цял свят, те са доставяли наистина интересни игри, като по този начин са изграждали каталога на мобилни игри на EA.

Ще е интересно да се наблюдава какво ще се случва занапред в EA, като в края на месеца няма да забравим да погледнем финансовите резултати за тримесечието, които ще изнесат от Редууд Сити.

xbox360-bg.net