Инженерите от Станфордския университет създадоха гейм-контролер, способен да усеща емоциите на играчите. Тези контролери могат да се използват, за да направят видеоигрите още по-динамични и увлекателни.

0920_53455675EB5

Идеята за създаването на този геймпад е взета при изучаването реакциите на вегетативната нервна система на емоционалното състояние на човека. Известно е, че човешките емоции влияят върху честотата на биене на сърцето, дишането, отделянето на пот и други.

На практика, това е модернизиран геймпад от конзола Xbox 360, в който е вграден специализиран модул, между другото, разпечатан чрез 3D-принтер. По време на използване, специални датчици регистрират честотата на дишане и пулса, както и дълбочината на вдишванията и издишванията на геймъра. Допълнително е поставен датчик за ускорение, чрез който се регистрира активността на играещия.

DC91_5378675755EB5

За тестовете е използвана опростена игра, в която трябва да се премине през множество маркери. В края, специалистите са можели да оценят доколко геймърът е привлечен от играта по получените от геймпада данни.

Технологията съвсем не сложна, но може принципно да промени игровия процес и игрите да се адаптират към предпочитанията на всеки потребител. Ако например геймърът скучае, да се вдигне нивото или да се премине към паралелен сюжет.

 

xbox360-bg.net