Три дни преди началото на конференцията за разработчици на видеоигри в Сан Франциско (Game Developers Conference), което е най-голямото събитие в геймърската индустрия, се появяват новини, които радват потребителите на операционната система Linux. Първо Valve представи новото поколение геймърски приставки Steam Machine, работещи под управлението на Linux, след това пак Valve откри сорс-кода на транслатора Direct3D 9.0c -> OpenGL, облекчаващ портирането на Windows игри към ОС Linux, а ето че се появи още една новина в тази област. Немската Crytek, създател на хитовете Crysis и Ryse, съобщи, че по време на конференцията GDC ще представи нова версия на своя игрови енджин CryEngine, с “пълна, нативна поддръжка на Linux”.

D794_532196A3

С последните версии на енджина CryEngine работят игрите Crysis, Warface, Far Cry и Ryse: Son of Rome, която излезе специално за Xbox и бъдещата Evolve на гейм-студиото Turtle Rock.

29B6_53432196A3

 

Crytek добави, че новата версия на енджина включва системата за рендиране Physically Based Shading, която използва моделиране на физични процеси, чрез което се постига по-реално изобразяване на осветяването и на материалите.

От анонса не става ясно, дали всички игри на Crytek и другите студия, използващи този енджин, автоматично ще заработят с Linux или ще са необходими минимални усилия да се портират тези хитови игри за работа със свободната ОС.

xbox360-bg.net