Ако играете онлайн срещу други геймъри, то почти е сигурно, че сте се сблъсквали с чийтъри, които бързо ви убиват и лесно печелят играта. Оказа се, че това е една огромна индустрия, в която участват програмисти и разработчици с годишен оборот от десетки милиони долара.

D9A2_534566CC4B6

В Интернет могат да бъдат намерени стотици сайтове, предлагащи чийтърски програми за най-различни игри. Така например, един от най-големите уеб-сайтове за подобен софтуер предлага месечен абонамент за една игра в размер на $10,95 и по този начин печели около $1,25 милиона годишно. Тяхната програма за Counter-Strike: Global Offensive позволява виждането на противника през стените, автоматичното прицелване и стрелба по предварително набелязан враг и други.

Създателите на игри много добре разбират проблема. В Steam е включен античийтърския модул Valve-Anti Cheat (VAC), който сканира DNS кеша на играта в потребителския компютър. Допълнително, адресът на всеки сайт се хешира и след това се изпраща към VAC сървърите. Това е част от процедурата за откриване на чийтъри. Директорът на Valve Гейб Нюъл се исказа неотдавна, че съществуват около 20 организирани групи за създаване на хакерски програми за нечестен начин за игра.

Според статистиката на Bohemia Interactive, около 1% от всички геймъри плащат за чийтърски програми.

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.