Mirana-dota-2-the-Princess-of-the-Moon-wallpaper-hd-radiant-1920x1080.jpeg

Видеоигрите днес са индустрия за милиарди. Издателите генерират огромни приходи от разпространение на заглавията, като разработчиците им намират нови и нови начини за монетизиране на своя продукт.

Микротранзакции, допълнителни пакети, абонаментни услуги, всякакви видове виртуални предмети, артефакти и подобни. Много хардкор геймъри с малко повече пари в джоба просто не могат да си позволят да са на опашката в любимото им F2P MMO и затова се стараят да ъпгрейдват героите си с последната магическа броня, набор от фантастични заклинания или възможността за чудодейното регенериране на здравето, което ще накара другите да им дишат прахта.

Киберпрестъпниците следят внимателно какво се случва тук и не изостават, трупайки сериозни суми от кражбата на най-различен тип данни от геймърите. Последното им оръжие е доста сериозен троянски кон, който краде виртуални предмети от акаунти на Steam. За откритието на този малуер съобщават от руската компания за информационна и интернет защита Dr.Web.

SteamBurglar_01.png

В края на миналия месец са започнали да се появяват тревожни съобщения на различни форуми за видеоигри от геймъри, че виртуални предмети от акаунтите им в Steam изчезват. След проучване на въпроса, специалистите от руската компания са разкрили кой е виновникът за това – троянски кон, именуван от Dr.Web като Trojan.SteamBurglar.1.

Основният вектор на разпространение на троянската програма, споделят специалистите, е чрез съобщения в чата в Steam и чрез онлайн форуми. Жертвата обикновено получава съобщение, в което му се предлага да разгледа изображение на виртуален предмет с предложение за размяна или продажбата му и често звучат, като: “Здравей, харесвам оръжието ти. Можеш ли да го смениш с моя нож+оръжие (Виж скрийншот на моя нов+оръжие)” (англ.: Hello. I like your weapon. Can you swap for my knife + weapon? (Look screenshot my knife + weapon). Посещаването на връзката води до инфектирането на системата с малуера, който се интегрира в паметта, прихващайки процеса steam.exe като започва да търси данни за ценни предмети със зададени параметри по ключови думи, като rare, immortal, legendary и т.н., след което ги краде, а мошениците ги предлагат в Интернет за продажба.

Специалистите от Dr.Web напомнят, че трябва да сте много внимателни, когато получавате съобщения от непознати за размяна, продажба или закупувани на игрови предмети, а също така да се грижите системите ви да са винаги защитени, ползвайки антималуер решение, което да следи в реално време какво се случва в компютъра ви.

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.