Близо 4 години PS3 беше считан за най-добре защитената затворена система. Конзолата от сериозен интерес за стотици хакери, но без успех. Човека, който първи напълно проби защитата се нарича George Hotz наричан още Geohot.

В конзолата се инсталира модифицирана версия на оригиналния фирмуер, наричана CFW или custom firmware.
CFW има на следните версии : 3.41, 3.55, 4.21 и 4.30. Тук важи правилото – колкото по високо толкова по добре.

Фирмуера може да се инсталира софтуерно на всички конзоли с фирмуер до 3.55 включително. Ако конзолата е с по висок фирмуер може да се инсталира с хардуерен флашер, но само и единствено , ако конзолата е произведена не по късно от Март 2011 година.

На кратко – всички конзоли произведени преди Март 2011 година могат да се хакват, всички след тази дата – за момента никакъв шанс за хакване.

В миналото имаше две устройства, които вече са напълно заместени със софтуерния хак :

jailbreak USB флашка – устройство, което се слага конзолата и отключва инсталирането на неподписан код в операционната система. Конзолата трябва дае на ниска версия 3.41.
True Blue флашка – на конзолата се инсталира специален CFW на версия 3.55, който работи само и единствено, когато споменатата флашка е поставена. И с този софтуер могат да се играят игри, които изискват по висока версия от 3.55.

Забележка : тези устройства се спомената по простата причина, че съществуват. Тяхната функционалност отдавна не е актуална и закупуването им би било само загуба на средства. Високия CFW има много повече функции и съвместимост с игри. Не се лъжете да си купувате флашки.