Хайпът е невероятен, напрежението – осезаемо. Геймърските медии не успяват да отпечатат всеки слух, информация или спекулация достатъчно бързо. С наближаването на датата 23 август 1991 г. въпросът, който терзае съзнанието на всеки геймър е прост: “Ще успее ли Nintendo да се справи?”

След като дава две години по-ранен старт на SEGA с Genesis, Nintendo трябва да даде всичко от себе си, за да запази водещата си позиция и в 16-битовия пазар.

Компанията пуска Super Nintendo Entertainment System (SNES) в Съединените щати с едва 5 премиерни игри. Те обаче са подбрани така, че да покажат всичко, което Genesis не може да направи така добре или пък да направи изобщо. Това са SimCity, Gradius III, Pilotwings, F-Zero и Super Mario World, всяка от които е обречена да стане хит по свой начин.

Останалото, както се казва е история, която геймърите познават добре. Истината е, че дори този силен старт не дава възможност на Ninty да се върне в играта и да постигне пазарната доминация от времето на NES. Това е така, защото агресивната рекламна стратегия на SEGA успешно превръща Genesis в “готиния аутсайдер” в сравнение с детското и скучновато забавление, което Nintendo предоставя. В същото време SNES показва ясно, че Nintendo е съвсем сериозна в своите намерения и че успехът на NES не е еднократна случайност. Без игри като Super Mario World и F-Zero, компанията бързо щеше да приключи престоя си на американския пазар. SNES и неговите премиерни заглавия дават на Ninty достатъчно инерция, за да продължи конзолната война със SEGA, а малко по-късно и със Sony.

А страничният резултат от всичко това: милиони щастливи геймъри, които се радват на някои от най-добрите игри, разработвани за домашни конзоли до този момент.

1.jpeg

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.