A041_535C787EA44

Анонсът на Civilization: Beyond Earth накара много фенове на сериите да погледнат с очакване към следващото продължение от хитовите игри, а факта, че играта ще е ситуирана в бъдещето, далеч от днешния дом на човечество засили в някои неимоверно това очакване.

Именно поради тази причина и създателите на следващата “Цивилизация” станаха така търсени напоследък от медиите, какъвто е и случая с един от водещите дизайнери на заглавието, Уил Милър, който разговаря с Кайл Орланд от ArsTechnica.

Той споделя, че макар и играта да се отнася за бъдещето, то отправна точка в Beyond Earth ще е Земята днес и ще разкрива геополитическата ситуация, в която се намираме в момента. Когато заедно с другия дизайнер на играта Дейвид Макдона са започнали работа по играта, те са искали да покажат света в сегашното му състояние и пътят му до извършването на “Голямата грешка”, която променя света в следващия четвърт век. Милър не навлиза в подробности относно това какво точно ни е сполетяло (не се споменава и в играта), но той заявява: “Ние подсказваме, че вероятно става дума за ядрен катаклизъм, стартирал някъде в Азия”. Милър обаче споделя, че погледа на създателите на играта върху пътя на човечеството от настоящето до началото на следващите два века, което е и времето на развитие на историята в играта съвсем не е оцветена в черно. “Ние не сме се самоунищожили напълно. Имало е дребен ядрен конфликт, ефектите от глобалното затопляне са се проявили вече много по-силно, и сме станали свидетели на един повратен момент, в който сме стигнали границата – може да го видите и в трейлъра – с наводнените пирамиди и всичко друго”, обяснява Милър.

“Но историята, която предхожда старта на играта е история на оптимизъм. Това е положителна история – ние сме позволили това да ни се случи, но сме се завърнали, така че тези нации, които си избирате в началото на играта като ваши спонсори, те всички разбират този ужасен момент от историята ни по свой собствен уникален начин и вие ще играете като най-умните и най-успели представители на тези нации. Това не е апокалипсис, но почти апокалипсис”, разказва той.

В интервюто, Милър разсъждава и върху странностите на човешката история и как често катастрофа или конфликт в световен план е станал косвена причина за появата на нещо положително. “Иска ми се да вярвам, че хората с “хладни глави” ще вземат връх в реалния свят, но мисля, че големите неща в историята ни са се случвали, когато е имало “катализатори”. Стъпихме на Луната заради надпреварата ни с руснаците и Студената война и благодарение на технологиите, създадени по време на Първата и Втората световни войни. Разбира се, аз не пропагандирам да си спретнем война, за да се пренесем в Космоса, но реално погледнато за подобно събитие ще е нужен конфликт. Историята на човечеството е история на конфликти и на тяхното разрешаване”.

В играта обаче има и доста вкарана история и особено в арт-дизайна. Милър споменава проектите на НАСА и Руската космическа агенция, като вдъхновение за дизайна на първите космически кораби, които могат да се видят в началото на играта, но за екипа на играта работата в Beyond Earth и изграждането на една история на бъдещето не се е въртяла толкова около изследване на днешните разработки, а по-скоро за промяна източниците на проучванията им.

“Тук присъства и елемента на изследване, разбира се”, пояснява Милър. “Независимо, дали става дума за цялостния облик и усещане на играта или геймплея, ние просто черпим вдъхновение от различен тип материал. Вместо да разлистваме учебници по история, ние се спряхме на автори на научно-фантастични книги, на филми и комикси с подобна тематика и подобни неща. Изчетохме някои от големите имена тук: Азимов, Хайнлайн, Орсън Скот Кард. Най-голямо влияние обаче ни оказа Дан Симънс и поредицата му “Хиперион”. Идеята за “Голямата грешка” е взета от него”, това е вид посвещение към личността му. Той върши страхотна работа при описването на Космоса, като едно изключително странно място, толкова странно, че ние даже не можем да го възприемем адекватно. Даже и да ни бъде разкрито, ние все още няма да може да го осмислим – то е толкова голямо, толкова странно и толкова старо”.

Но това не е единственото име, от което е черпено вдъхновение. “Един от начините да спечелите в играта се нарича “Contact”, чието влияние вероятно ще разпознаете, че идва от книгата на Карл Сейгън със същото име. Изследвате сигнал, който може да идва да речем от останки от извънземна цивилизация или сте получили от далечния космос или сте го открили в мантисата на трансцедентно число и след това вие построявате това огромно нещо и се свързвате с извънземните. И в тази връзка си мисля, че феновете на научната фантастика ще открият много от тези дребни детайли, които ще им припомнят любими техни филми или книги”, обяснява Милър.

“Мисля, че Civilisation разказва една до голяма степен универсална история. Хората се различават помежду си и това поражда конфликти. И те биват разрешавани, и сме свидетели на един постоянен повтаряем цикъл от възникване на конфликти и тяхното разрешаване. Тук имаме разказана една универсална история – за това как хората търсят дом за себе си и близките си и се борят за своето съществуване, отблъсквайки назад мрака. Това е една вечно повтаряща се история. От времената на Каменната ера досега, ние се борим да изтласкаме мрака. Така е и в играта ни. Точно това имаме предвид, когато казваме, че самото ДНК на цивилизацията е вкарано също в тази игра. “Цивилизация е историята на човечеството. Beyond Earth е историята на човечеството в бъдеще време и ние не сме имали намерение да ви караме да играете като извънземни, искахме да играете като човешки същества. Акцентът е върху взаимодействието на човечеството с този нов свят и отношенията на представителите на човечеството един с друг”, завършва той.

xbox360-bg.net

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.