По време на конференцията SIGGRAPH, компанията Intel демонстрира преимуществата на графичния интерфейс Microsoft DirectX 12, който официално трябва се появи през 2015 година. Този API от ниско ниво трябва да подобри производителността на всички достъпни компютърни системи, но най-голяма полза от него се очаква при устройствата, при които съществува ограничение на разсейваната топлина и към топлинния коефициент (TDP).

1.jpg

В таблетите например, тези ограничения засягат както централния процесор, така и графичния ускорител. Достигайки предела на натоварване на графичния или централния процесор, рязко спада производителността на цялото устройство. Новият DirectX 12 е в състояние по-добре да разпределя натоварването на CPU и GPU.

При DirectX 12 използването на централния процесор се понижава, а графичният получава допълнителен ресурс. Intel са демонстрирали този ефект на таблет модел Microsoft Surface Pro 3 с процесор Intel Haswell. Клипът показва изображението на 50,000 астероида. С помощта на DirectX 11 е получена графика с честота 19 кадъра в секунда, при което използването на CPU и GPU ресурсите е еднакво и почти равно. При DirectX 12 производителността е нараснала до 33 кадъра в секунда (+74%). Подобна разлика може да превърне неудобната игра в комфортна.

Това увеличение на производителността чрез DirectX 12 се очаква да се запази и при смартфоните, лаптопите и другата мобилна техника.

logo-footer

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.