Intel неотдавна съобщи, че започва производството на нови процесори за десктоп-компютри. Това съвсем не означава, че вниманието към мобилния пазар ще бъде намалено. Според думите на ръководителя на европейския гейм-отдел на Intel Ричард Хади, компанията се отнася много сериозно към видеоигрите за мобилни устройства. Игровите инициативи на Intel са най-разнообразни: от създаване на софтуерни инструменти за анализ на производителността на игрите до поддръжката на видеоигри, специално оптимизирани за лаптопи и сензорни мобилни устройства.

A8D0_58976632FFC79

Ричар Хади подробно обясни работата на Intel по представения неотдавна стандарт OpenGL ES 3.1 за мобилни устройства. Според думите му, новият API е много близък по възможности до DirectX 11 и изцяло се поддържа от системите-върху-чипа Intel Bay Trail.

Хади подчерта, че по време на GDC 2014, Intel са представили най-много демонстрации с използването на OpenGL ES 3.1, включващи симулация на дрехи, HDR-осветяване, отложено осветяване и затъмняване и теселация. Теселацията (увеличавне на полигоните в изображенията) не е част от спецификациите на OpenGL ES 3.1, но Intel предлага разширение, включващо нейната поддръжка.

5CD0_590876532FFC79

Допълнително, гейм-студиото Codemasters обяви на GDC 2014, че създават мобилен вариант на GRID, базирана на OpenGL ES 3.1. Продажбите на Android-таблети с Bay Trail чипове трябва да започне от началото на месец април тази година.

xbox360-bg.net