4722_52B15656556BC

По данни на експертите на Kaspersky Lab геймърите в Европа са били обект на масирани атаки през цялата година. Компанията е идентифицирала 4.6 млн. малуер семпли насочени към различни игри и 11.7 млн. проведени атаки в глобален план. Дневно геймърите са били атакувани по 34 000 пъти дневно.

Най-атакувани в Европа са испанските геймъри, като от началото на януари до ноември на настоящата година антивирусните специалисти регистрират цели 138 786 инцидента. Втори тук са Полша (127 509) и трети – италианските геймъри с проведени към тях 75 080 атаки под различна форма.

От компанията за инфозащита предупреждават, че сенчестите форуми са пълни с мошеници, които продават достъп до игровите акаунти на хора от портали или магазини като Steam. Освен това пазара за имена и пароли е подхранван от проведени атаки над самите компании, доставящи игрово съдържание. По-рано тази година Kaspersky Lab регистрират сериозна шпионска кампания към производители на MMO игри, като е бил откраднат сорс код и други неща.

Малуерът също така често е насочен към определена игра, като да речем Minecraft. По-рано през годината специалистите засичат инструмент изграден на основата на Java, който обещавал да даде невероятни способности на играещите играта, като да речем да наложи бан на играчи, но това, което е правил файлът е да краде логин информация незабелязано. При пускането на GTA V по-рано тази година много сайтове са предлагали даунлоуд на файл, който осигурявал свободен достъп до играта. Когато геймърите инсталирали файла, единственото, с което се сдобивали били инфектирани системи.

Не са изоставали през годината и фишинг кампаниите. Купища имейли са получавани при излизането на хитови заглавия, които обещават игри и придобивки на цени много по-ниски от реалните.

В края на тази година се състоя премиерата на конзолите от ново поколение. Това означава, че вероятно жертвите на престъпниците ще се увеличат, особено взимайки предвид факта, че постоянната интернет свързаност на конзолите предоставя много по-пълно удоволствие от преживяването и да не забравяме и персоналните компютри – все още популярна гейминг платформа и любима мишена на киберпрестъпниците”, споделя Дейвид Ем, старши анализатор по сигурността към Kaspersky Lab.

Специалистите от компанията съветват тези от вас, които искат да си подарят за Коледа игра, да внимават много и да не се подлъгват по предложения, които изглеждат прекалено хубаво, за да са истина, да използват силни пароли – различни за различните си акаунти и да свалят заглавия само от надеждни места.

xbox360-bg.net