4.jpg

Когато миналия месец Nintendo се похвалиха, че за нула време са продали два милиона копия от новата си игра Mario Kart 8, не уточниха каква част от тези продажби са били обвързани и с продажба на конзоли Wii U. Сега се оказва, че, макар и успешна, видео играта няма да успее да спаси японската компания от финансовите й проблеми и от слабото търсене на продуктите и.

Последният финансов отчет на Nintendo показва, че в рамките на периода април – юни са продали 510 хиляди бройки Wii U – очевиден ръст спрямо едва 160-те хиляди конзоли продадени през същия период на 2013 година. Разликата, обаче, не е толкова голяма, когато се сравни с продадените през първото тримесечие на тази година конзоли, които бяха 310 хиляди (а тогава Mario Kart 8 още не бе на пазара).

И докато Nintendo все пак са успели да продадат 200 хиляди повече конзоли за три месеца, продажбите им по никакъв начин не могат да се съпоставят с тези реализирани от конкурентите им Sony и Microsoft.

На практика, лекият ръст в продажбата на хардуер не е успял да сложи край на финансовите проблеми на Nintendo. Компанията е завършила второто тримесечие на годината с оперативна загуба в размер на $92 милиона – много по-голяма от загубата за същия период през предходната година ($47 милиона).

Според Nintendo, причината за недостатъчно силните продажби е липсата на достатъчно софтуер. В Северна Америка, например, през второто тримесечие са излезли само пет игри за Wii U, като 64% от продажбите на които се дължат на Mario Kart 8 (общо 2,82 милиона продадени бройки за периода) – игра, която на всичкото отгоре се е продавала само през последния месец на отчетеното тримесечие.

Иначе, между април и юни компанията е успяла да продаде 820 хиляди бройки 3DS (повече от тези за първото тримесечие, но по-малко от продадените през същия период на 2013 година). С тях тоталните продажби на конзолата възлизат на 44 милиона.

xbox360-bg.net

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.