Конзолите от ново поколение PlayStation 4 и Xbox One не поддържат игрите за предишните приставки PlayStation 3 и Xbox 360. Причина за това е различната архитектура на използваните процесори. Това може и да се промени, понеже Microsoft работи върху емулатор, който ще позволи стартирането на старите игри на новата конзола.

255C_5342A4688684B

Xbox 360 е базирана на Xenon процесор от Power PC семейството, а Xbox One ползва х86 архитектура и портирането на играта от едната към другата приставка е трудно и икономически неизгодно.

“Много е трудна емулацията на Power PC архитектурата към  х86 платформата и засега нямаме какво да демонстрираме на публиката. Но се надявам, че ще постигнем успех в това направление” – каза Франк Саваж, водещ програмист в Xbox отдела.

Microsoft разглежда и възможността за осигуряване на обратна съвместимост чрез електронния облак Azure. Нещо подобно вече предложи Sony с тяхната онлайн-услуга Playstation Now, при която игрите се стартират на отдалечени сървъри и се транслират в реално време към различни устройства, като всеки месец се плаща неголям абонамент.

Xbox 360 емулатор вече има за PC. Той е създаден от американския програмист Бен Уаник и засега работи много бавно, но е възможно Microsoft да закупи проекта и да го усъвършенства.

xbox360-bg.net