Microsoft.5

Софтуерният гигант Microsoft има още един повод да празнува освен успешната премиера на новия Windows 10 – компанията получи съдебно решение в своя полза в дело за лицензионните такси срещу Google.

Това означава, че производителите на електроника вече ще плащат по-ниски такси, за да получат лиценз за използването на различни технологии, които често се срещат в смартфони и компютри.

С решението си апелативният съд на Сан Франциско потвърди по-ранната присъда срещу Google, базирана на твърдението на Microsoft, че Google нечестно изисква такси на стойност милиарди долари за използването на определени патенти, свързани с WiFi технологии и сваляне на видео. Спорът до голяма степен се въртеше около патентите на Motorola, които Google взе след покупката на компанията, и за това как е било нарушено “задължението тези патенти да се лицензират по честни и разумни условия”.

В резултат на решението, компании като Apple, Intel и НР вече имат по-голям шанс да намалят размерите на сумите, които заплащат за лицензиране на технологиите.

“Това е победа за потребителите, свободната конкуренция и иновациите”, обяви Чарлз Дуан, адвокат към организацията Public Knowledge, която подкрепи Microsoft в спора.

“То ще позволи цените на старите продукти да бъдат по-разумни, както и да се появят нови такива на пазарите”.

logo-footer

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.