Ще се опитам набързо да обясня, какво представлява всеизвестното RROD при Xbox-a.

Принципно 3-те светещи в червено светлини индикират “general hardware problem”,което реално означава, че някоя част от хардуера на конзолата се е развалила, правейки работата й невъзможна.

Проблема в случая идва от честото появяване на RROD при собствениците на Xbox360 конзоли.Веднага се   разбира, че проблема идва основно от проблеми с охлаждането, но в същото време може да означава десетки други работи.

В крайна сметка се разбра, че охлаждането на конзолата не е достатъчно ефективно и в комбинация с евтините материали използвани за него, се получава   прегряване на различни компоненти. Най-чести потърпевши са видео и централния процесор, както и чиповете с паметта.

В някои случаи проблема може да се оправи с проста сервизна намеса, но основното решение прилагано от гаранционните сервизи е да сменят цялото дъно.Всякакви ремонти на проблем предизвикан от прегряване, дават на конзолата максимум няколко месеца живот ( най-често месец ).

Каква обаче е реакцията на М$?

От компанията решиха да увеличат общата гаранция от 1 година с още 3 години   покриващи само проблеми, които се изобразяват с 3-те червени светлини, като от скоро добавиха и Е74 грешката, която също се оказа чест показател за хардуерен   проблем. Така собствениците на гаранционно обслужвана конзола няма от какво да се притесняват.

Другата стъпка на М$ беше да подобрят конзолите си, като пуснат нови и нови ревизии, подобрявайки хардуера.За нещастие това не включва все още евтиното производство на конзолата.

В момента основния причинител на RROD не е проблема с охлаждането, а калпавата сглобка на конзолите и най-често дефект при сглобяването довеждащ в последствие до различни проблеми.

 

xbox360-bg.net