5A77t756tfgyAD_52C979C6

Tobii Technology вероятно е най-известната компания в света занимаваща се със софтуер за проследяване на очите. Наскоро те се съюзиха с геймърската компания SteelSeries, с чиято помощ разработиха “първото в света предназначено за масовия пазар геймърско устройство проследяващо очите”.

Устройството се нарича Tobii EyeX Controller и ще направи официалния си дебют на CES. Създателите му го определят като контролер, “който създава оптимални условия за проследяване на очите с цел да осигури на геймърите ново невероятно преживяване и да доведе до важна еволюционна стъпка” в индустрията.
Използването на Tobii EyeX Controller обещава да направи света на игрите още по-поглъщащ. Например, ако насочим погледа си към някой срамежлив герой в играта, той може да отклони своя. В игри като FIFA, например, ще можем с поглеждане към даден играч да му сигнализираме, че ще му подадем топката. Както и в реалния живот, обаче, противниците също могат да отгатнат намеренията изразени с този жест.
С преместване на очите, също така, ще можем да насочваме фенерчето или оръжието, което използваме в играта. Нещо повече, ако и по принцип по навик се навеждате или се отдръпвате, докато играете, с новия контролер тези действия няма да изглеждат глупаво, тъй като ще оказват влияние върху геймплея.
По време на CES двете компании ще предоставят на посетителите комплект за разработчици на специална цена от $95. Този комплект позволява интегрирането на поддръжка на контролера в игри и друг тип софтуер.

xbox360-bg.net