Актуален модел – в производство и продажба:

XBOX 360 S (Slim) Технически наречен XBOX 360 S и представян на пазара като XBOX 360 – актуалният модел конзола е базиран на новият дизайн на Xbox 360 хардуера и официално е анонсиран на 14 юни 2010 година, по време на брифинг, посветен на въпроси за E3 изложението през същата година.

XBOX 360 S е със нова вътрешна архитектура (Valhalla ревизия), която позволява освобождаването на около 30% повече свободно място от предишните ревизии платки. Процесорът(CPU) и графичният чип(GPU) са обединени в един чип – XCGPU, заедно със EDRAM паметта. Чипът се произвежда по 45nm технология, което съответно води до намаляване на консумацията, размерите и отделяната от чипа топлина, което от своя страна намалява изискванията за охлаждане и конзолата работи доста по-тихо от предшествениците си.

Новият модел включва 5 USB 2.0 порта плюс още един (Custom) USB порт, за специална периферия, която в момента е представена единствено от Kinect сензора. Вече е вграден и 2,4 Ghz 802.11 b/g/n WiFi адаптера и TOSLINK S/PDIF оптичния аудио конектор, които позволяват връзка с безжични мрежи и съответно цифрово аудио без да се налага да се закупуват допълнителни устройства и адаптери, както при старите модели. Слотовете за карти памет са премахнати, като във системния софтуер (от 6 април 2010 г.) е добавена възможността за тази цел да бъдат ползвани обикновенни USB Flash памети.

Другите промени са вече сензорния бутон на DVD устройството, вътрешният конектор за твърд диск, както и самият твърд диск, който вече е поставен в кутията на конзолата, а не външно, както при старите версии. Конзолата вече е само с един охлаждащ вентилатор, поставен върху радиатора на XCGPU чипа, а дизайна на перките е подобен на този, използван в Xbox конзолата.

При пускането на модела на пазара, Microsoft спират от производство Elite и Arcade моделите и намаляват цената на останалите бройки от тях в търговската мрежа.

Xbox 360 250 GB Първият Xbox 360 S е със 250 GB твърд диск и матирана черна кутия. Разпространението му в магазинната мрежа в САЩ започва на датата на анонсирането  (14 юни 2010 г.), а продажбите – седмица по-късно. След това се появава в магазините в Австралия ( 1 юли 2010 г.), Нова Зенландия (8 юли 2010 г.) и Европа (16 юли 2010 г.). Замества Xbox 360 Elite в този ценови сегмент.

Xbox 360 4 GB Бюджетната версия на XBOX 360 S идва със 4 GB вътрешна флаш памет и матирана черна кутия. Пуснат в продажба в САЩ на 3 август 2010 и 17 дни по-късно и в Европа. Заменя Xbox 360 Arcade. Заедно с пускането на конзолата в Европа, Microsoft анонсират и 250Gb твърд диск, който може да се закупи отделно и да се монтира в конзолата.

Модели спрени от производство: Xbox 360 Core Моделът е позициониран в ниския ценoви сегмент, като по-късно е заместен от Arcade версията. Това е единствения XBOX 360, който се продава с жичен джойстик. В комплекта има и композитен кабел, поддържащ само SDTV резолюция. По-високите резолюции (до 1080i) се поддържат, но е нужно закупуването на отделен кабел. През октомври 2006 г. e пуснат системен ъпдейт, който добавя и поддръжката на 1080p от всички модели конозли, включително и Core но през компонентен или VGA кабел. На конзолата може да бъде монтиран твърд диск, който се продава отделно.

Xbox 360 Pro / Xbox 360 Premium  Prо версията (наричана още и Premium) притежава всички възможности на XBOX 360 Arcade и включва хибриден комопозитен/компонентен кабел със (опционално) оптичен изход вместо композитния кабел. В комплекта е включен и твърд диск 60Gb. Диска идва със инсталирани на него няколко демота на игри, видео клипове и пълната версия на играта Hexic HD. От юли 2007 г. модела се предлага на пазара със Zephir ревизия на дънната платка (използвана и е Elite), която вече има HDMI 1.2 изход и подобрено охлаждане на GPU чипа. От края на септември 2007 г. Zephyr платката е заменена с по-новата Falcon ревизия. Промените са CPU чипа, който вече е изработен по 65nm технология. От 1 август 2008 г. 20Gb версия е спряна от производство и е заменена от 60Gb-овата, която е пусната на същата цена. През 2008 г. се пускат и т.нар. празнични (Holiday) варианти със игрите Lego Indiana Jones и Kung-Fu Panda в комплекта.

Xbox 360 Elite Включва в комплекта 120Gb твърд диск и идва с черна матирана кутия, заедно с черен безжичен двойстик и слушалки, също в черно. Първо е пуснат е в продажба на 29 април 2007 г. в Северна Америка. На 24 август се появява по магазините в Европа и 6 дни по-късно и в Австралия. Elite модела може да бъде разпознат от по-старите версии на конзолата (със Falcon платка) по новия куплунг на захранването, както и поп самото захранване, което вече е 175W. През 2009 г. започва производството на Elite конзоли със Jasper дънна платка и 150W захранване. И от този модел са пуснати празнични (Holiday) версии със lego Indiana Jones: Original Adventures и Kung-Fu Panda в стандартния комплект. Със анонсирането на 250Gb модел, производството на XBOX 360 Elite е спряна и цената му е намалена за оставащите конзоли в продажба.

Xbox 360 Arcade XBOX 360 Arcade заменя  “Xbox 360 Core” в ниския ценови сегмент на конзолата. Пуснат е в продажба на 23 октомври 2007 г. Публично за него става ясно от Роби Бах (Ръководител на Entertainment Devices отдела на Microsoft) в интервю за Financial Times на 18 октомври 2007 г. Официално модела е анонсиран на 22 октомври 2007 г. и малко по-късно е пуснат и в продажба. Комплекта включва безжичен контролер, композитен AV кабел, HDMI 1.2 изход, 256Mb карта памет и диск с 5 Xbox Live Arcade игри – Boom Boom Rocket, Feeding Frenzy, Luxor 2, PacMan Championship Edition и Uno, както и няколко трейлъра и демо версии на игри. От есента на 2008 г. започва производството на Arcade модели със Jasper дънна платка и 256Mb памет на дъното, която заменя картата памет. През лятото на 2009 г. Arcade конзолата получава ъпгред и вече е със 512Mb памет или 512Mb памет, като картите памет са извадени от комплекта. Актуалният заместител на XBOX 360 Arcade в момента е 4Gb XBOX 360 S.

Xbox 360 Super Elite Идва в комплект с 250Gb диск и 2 безжични джойстика в специалните лимитирани издания. На пазара е от 10 ноември 2009 г. По-търсени от тази модификация са комплектите с Call of Duty: Modern Warfare 2 – черна конзола, брандирана със съдържание от играта. Останалите бъндъли са с Forza Motorsport 3, Halo 3 и Halo 3 ODST, а на 9 март със започването на продажбата на играта е пуснат и Final Fantasy XIII бъндъл, който е единствения от Super Elite серията в бял цвят. В комплекта има включен код за сваляне на допълнително съдържание от Live и брандиран твърд диск. През април 2010 е пуснат и последния бъндъл от Elite серията с играта Splinter Cell: Conviction.

xbox360-bg.net