XBOX 360 е втората игрална конзола на Майкрософт пусната на пазара и наследник на Xbox. Козолата е отговора на корпорацията на Playstation 3 на Sony и Wii на Nintendo и е част от седмата генерация конзоли за видео игри. До 3 юни 2011 г. статистиките сочат над 55 милиона продадени XBOX 360 конзоли по целия свят.

 

XBOX 360 е представена за пръв път по MTV на 12 май 2005 г., като детайли и подробна информация за конзолата и игрите е пусната малко по късно същия месец, по време на Electronic Entertainment Expo (E3). Продажбите започват на 22 ноември 2005 г. в САЩ и Канада, от 2 декември 2005 г. е в продажба в Европа, а от 10-ти декември същата година – и в Япония. По-късно е пусната в търговските мрежи на Мексико, Бразилия, Чили, Колумбия, Хонг Конг, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Австралия, Нова Зенландия, Южна Африка, Индия и Русия. Официално конзолата се продава в 36 държави, но чрез дистрибутори и други търговци може да бъде открита в магазините почти по целия свят.

 

Някой от основните вградени функции на конзолата са интегрираната Xbox Live услуга, която прави възможна онлайн играта, закупуването на свалянето на т.нар. Arcade и Games on demand (GOD) игри, възможността за сваляне на демота или trial версии на игрите, TV програми, шоута, музика, видеоклипове и филми. Има вграден Windows Media Center за поддръжка на мултимедия и връзка с Windows компютърни системи. XBOX 360 предлага и достъп до мултимедия съдържание на трети производители и доставчици като Netflix и ESPN (във САЩ) и Sky Player във Великобритания.

 

На E3 презентацията си на 14 юни 2010 г. Microsoft представя актуалния в момента модел XBOX 360 Slim (S), който е официално пуснат за продажба в същия ден. С новия дизайн конзолата е по-тънка от предишния модел и включва интегриран WiFi адаптер (802.11 b/g/n), вграден оптичен изход за цифрово аудио (TOSLINK S/PDIF)  и 5 USB 2.0 порта (старите модели са с 3), както и специален AUX порт. В началото конзолата се продава само с  250GB твърд диск, а малко по-късно е посната и по-евтината версия със 4GB вградена флаш памет.

 

При анонса на XBOX 360 Slim, от Microsoft казват, че според тях конзолата все още е в средата на жизнения си цикъл, който смятат да продължи до 2015 г. През 2009 г. IGN дава 6-то място (от 25) на XBOX 360 в класацията си на най-добрите конзоли на всички времена.

 xbox360-bg.net